• Om de zaterdag een nieuw recept
  • Gekookt met verse ingrediënten

Kip korma

Gepubliceerd op 7 mei 2022 om 14:39

Romig, kruidig en een beetje pittig... Dit gerecht heeft alles in huis. Zoek je een gerecht waar je na een hap het eten op je tong voelt smelten? Zoek dan niet verder.

 

 

Hier thuis zijn wij dol op kruidige curry's. Toen ik dit recept weer eens uit de kast trok was het dus feest.

Deze heerlijke romige curry met kip gemaakt van amandelnoten, Griekse yoghurt en verschillende kruiden smelt op je tong! En dat is ook niet gek, als je kijkt naar de betekenis van het woord korma.

Korma betekent namelijk "smoor". Korma komt oorspronkelijk uit de Mughal-keuken, wat overeenkomt met het huidige India en Pakistan.

Een korma is een gerecht waar vlees en groenten worden gestoofd in een mix van water, bouillon en yoghurt. Wij gebruiken daarvoor Griekse yoghurt. De smaak is afkomstig uit een verse mengsel van kruiden en specerijen, zoals garam masala, gember, koriander, komijn, kardemom en kurkuma.

Traditioneel gezien wordt korma gekookt in een pot op een laag vuur, waar men dan houtskool op de deksel legt om het gerecht gelijkmatig te laten verwarmen. Dat doen wij vandaag natuurlijk niet. Bij ons gaat het gerecht gewoon in de pan, maar daar wordt het gerecht gelukkig niet minder van. (Hey, dat rijmt!)

 

TIP: Dit gerecht is trouwens het lekkerst wanneer je de kip goed hebt laten marineren. Dit kun je gerust een dag van te voren al doen. Zet dit afgedekt in de koelkast tot je de volgende dag het gerecht gaat bereiden.

Ingrediënten

500 gram kipdijfilet
150 gram Griekse yoghurt 10% vet
125 gram crème fraîche
70 gram ongebrande amandelnoten
250 gram sperziebonen
110 gram passata
4 tenen knoflook
1 grote ui
2 grote zoete puntpaprika's
1 bosje platte peterselie
1 eetlepel sriracha of sambal badjak
2 theelepel garam masala
1 theelepel gemalen gember (djahé)
1 theelepel kurkuma (kunjit)
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen kardemom
1 theelepel chilipeper
1 blokje kippenbouillon
1 verse rode peper
peper
zout
pandanrijst

Bereidingswijze

  1. Dop de sperziebonen, snijdt ze door midden en kook ze 20 minuten voor. Giet ze daarna af (laat ze ook even goed uitlekken) en bewaar ze apart.
  2. Snijdt de knoflook, de verse rode peper, de ui en zoete puntpaprika’s vast in kleine stukjes en bewaar ze apart.
  3. Maal de amandelen fijn met een staafmixer of in een blender (tot een fijn meel).
  4. Snijdt de kippendijfilet in blokjes, doe ze in een grote kom.
  5. Voeg in deze zelfde kom de garam masala, gemalen gember, kurkuma, gemalen koriander, gemalen kardemom, de gemalen chilipeper (het kruid, niet de verse peper), het amandelmeel, de passata, de sriracha of sambal, de griekse yoghurt, een flinke snuf peper & zout en de knoflook toe. Meng dit goed.
  6. Zet een grote (wok)pan waar je ook een deksel van hebt, op het fornuis. Giet hier een beetje olie in.
  7. Fruit de ui aan, voeg de verse rode peper eraan toe.
  8. Wanneer dit glazig is gebakken, voeg je de rode zoete puntpaprika en de sperziebonen toe. Bak dit 5 minuten aan op een middelmatig vuur.
  9. Zet het vuur op een lage stand. Voeg het kipmengsel aan de pan toe, probeer alle marinade uit de kom mee in de pan te scheppen. Dit wordt onze saus.
  10. Verkruimel 1 blokje kippenbouillon in de pan.
  11. Leg de deksel op de pan en laat het gerecht 30 minuten stoven.
  12. Kook de rijst volgens instructie (tip: gebruik een rijstkoker).
  13. Snijdt de peterselie fijn.
  14. Wanneer het gerecht na 30 minuten gaar is, voeg je er nog een grote lepel crème fraîche en de gesneden peterselie aan toe.

Eetsmakelijk!

Laat je in de reacties weten wat je er van vond?


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.